14.10.2024 | Grondrecht
Climaxi en Grondrecht in beroep tegen lozingsnormen 3M in Schelde
Climaxi en Grondrecht hebben een schorsend beroep ingediend bij de Vlaamse regering tegen de recent bijgestelde lozingsnormen voor TFA en andere ultrakorte keten-PFAS van 3M in Zwijndrecht.
“Deze normen staan het bedrijf toe om enorme hoeveelheden ultrakorte keten-PFAS te lozen in de Schelde”, zeggen Katrin Van den Troost en Toon Penen. “Recent onderzoek toont aan dat tot 98% van de totale PFAS-concentraties in drinkwaterbronnen afkomstig is van ultrakorte keten-PFAS. Elke bijkomende lozing vormt daardoor een onaanvaardbaar risico voor de waterkwaliteit en de volksgezondheid. Wat heeft het nu voor nut om verontreinigd grondwater op te pompen uit de bodem om dit dan nog steeds sterk vervuild te gaan lozen in de Schelde?”
3M wil haar eigen ultrakorteketen PFAS-verontreiniging in het grondwater op hun site, buiten elke bodemsanering om, oppompen en lozen in de Schelde. Zonder ernstige effectbeoordeling krijgt 3M toch torenhoge lozingsnormen toegekend: 15.000 ng/l voor TFA en 21.000 ng/l voor PFPrA. Dergelijke afwenteling van grondwaterverontreiniging op de Schelde en Westerschelde is flagrant in strijd met de Kaderrichtlijn Water.
Climaxi en Grondrecht gingen eind september naar de gemeenteraad in Zwijndrecht om meer aandacht te vragen voor het PFAS-schandaal. “Het gemeentebestuur gaf zelf een positief advies over de nieuwe lozingsnormen van 3M”, klinkt het. “Men volgt wel de redenering dat het PFAS-bad vol zit maar dat er volgens hen geen andere optie is. Volgens 3M zijn er geen haalbare alternatieven om het opgepompte grondwater grondiger te zuiveren dan de aangevraagde normen. Climaxi en Grondrecht delen die mening niet. 3M was al lange tijd op de hoogte van de enorme vervuiling en heeft veel winsten opgestapeld. Het bedrijf heeft voldoende centen om haar verontreiniging te saneren en niet louter te verplaatsen.”