25.10.2024 | Grondrecht
The Enforcement Department is still unable to check 3M's permit with TFA.
Vlaanderen geeft een vergunning voor het lozen van forever chemicals maar dienst Handhaving is nog steeds niet in de mogelijkheid om de vergunning te controleren. Ondertussen blijkt in Wallonië dat bijna al het Waalse drinkwater TFA bevat.
Terwijl in Wallonië een allesomvattend actieplan in werking treedt om bronnen van PFAS-verontreiniging aan te pakken, blijft Vlaanderen aanmodderen met detectie- en saneringsmethoden voor deze “forever chemicals.” Het recente Waalse onderzoek toont aan dat bijna alle drinkwater in Wallonië vervuild is met trifluorazijnzuur (TFA), een ultrakorte-keten PFAS die, zelfs in lage doseringen, ernstige gezondheidseffecten kan veroorzaken. Ondertussen houdt Vlaanderen vast aan een verouderde aanpak en heeft 3M recent toestemming gekregen om deze chemicaliën te lozen in de Schelde, ondanks oproepen om volksgezondheid voorop te stellen.
3M verkreeg recentelijk een vergunning om hoge concentraties ultrakorte-keten PFAS, waaronder TFA, in de Schelde te lozen. Met deze lozingen van het afvalwater zet dit Vlaanderen lijnrecht tegenover de Europese Waterkaderrichtlijn. Burgerorganisaties Climaxi en Grondrecht vzw hebben hiertegen een schorsend beroep ingesteld bij de Vlaamse overheid.
“Het toelaten van lozingen door 3M en Indaver in de Antwerpse haven bewijst dat Vlaanderen economische belangen voorop stelt boven volksgezondheid. Het is absurd dat Vlaanderen op deze manier haar burgers blootstelt aan ultrakorte-keten PFAS, zonder dat er zelfs een duidelijk detectie- of saneringsbeleid bestaat,”aldus Katrin Van den Troost van Climaxi.
Ondertussen doet Handhaving haar werk en controleert het afvalwater van het bedrijf. Enkel, ze doen nog steeds geen metingen van ultrakorte keten PFAS.
“Voor onze eigen stalen beschikken we nog niet over analyseresultaten van ultrakorte PFAS. Er is immers pas sinds kort een erkende analysemethode voor deze parameters en er zijn nog geen laboratoria die over deze erkenning beschikken”, stelt dienst Handhaving. De nieuwe WAC meetmethode ging vanaf 1 januari 2024 in, labo’s in Vlaanderen hadden tot 1 oktober 2024 om deze techniek te implementeren. Dat geen enkel labo in Vlaanderen nu de metingen kan doen, is zeer frappant.
Dit is de wereld op z’n kop. Vlaanderen geeft een vergunning voor het lozen van forever chemicals maar dienst Handhaving is nog steeds niet in de mogelijkheid om de vergunning te controleren. Ondertussen blijkt in Wallonië dat bijna al het Waalse drinkwater TFA bevat. De maximale richtwaarde in Wallonië ligt op 2200 ng/l voor TFA, in Vlaanderen ligt die op 4400 ng/l. Wallonië neemt de richtwaarde van Nederland over.
Grondrecht en Climaxi roepen de Vlaamse overheid op om een robuust actieplan op te stellen om PFAS-vervuiling grondig en definitief aan te pakken. “Het is tijd dat Vlaanderen dezelfde voorzorgsprincipes hanteert als Wallonië en andere buurlanden en een einde maakt aan de lozingen en verontreiniging door industriële spelers,” aldus Toon Penen van Grondrecht. Met de vaststelling dat zelfs de rapportagemethodes van Vlaamse laboratoria achterlopen op de Europese normen, is het volgens de organisatie dringend tijd voor beleidsmaatregelen die de gezondheid van burgers prioriteit geven.