Engage Your Visitors!

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Fundamental rights demand faster approach to PFAS crisis in Zwijndrecht: “After three years of waiting, still no shovel in the ground”

20.08.2024 | Grondrecht

Fundamental rights demand faster approach to PFAS crisis in Zwijndrecht: “After three years of waiting, still no shovel in the ground”

Burgercollectief Grondrecht, dat een verzoekschrift heeft ingediend bij de gemeenteraad van Zwijndrecht om de PFAS-crisis sneller aan te pakken. Volgens het burgercollectief wordt er te veel getalmd in het dossier. “Het gaat hier om het weer leefbaar maken van de tuinen van ongeveer 4.000 gezinnen hier in de regio” 


Het is geen toeval dat Grondrecht tijdens de gemeenteraad van augustus een opvallend verzoekschrift heeft ingediend. “Het is een van de laatste zittingen vóór de verkiezingen in oktober,” zegt Toon Penen, lid van het burgercollectief en zelf getroffen door de PFAS-crisis. “Daarna gaat Zwijndrecht op in een grote fusiegemeente. We maken ons zorgen over de vraag of onze belangen dan nog steeds even goed worden verdedigd. Nu kunnen we als Zwijndrecht nog stevig standpunten innemen, maar binnenkort zijn we slechts een van de dertien deelgemeenten.

Trage vooruitgang

Volgens Grondrecht verloopt de aanpak van het dossier veel te traag. “Het gaat om het herstellen van de leefbaarheid van de tuinen van zo’n 4.000 gezinnen in de regio. Ondanks waarschuwingen van experts om de blootstelling zo snel mogelijk te verminderen, is er na meer dan drie jaar nog geen enkele actie ondernomen. Het lijkt alsof elke politieke partij zich, nu de verkiezingscampagnes zijn begonnen, wil distantiëren van dit probleem en blijft wegkijken. We roepen de gemeente Zwijndrecht op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de hogere overheid aan te sporen tot snellere actie.

Alarmerend onderzoek

De urgentie wordt verder onderstreept door nieuw wetenschappelijk onderzoek. “Recent publiceerde OVAM een rapport over de verhoogde PFAS-concentraties in groenafval in Zwijndrecht,” aldus Penen. “Maar het blijft onduidelijk welke concrete maatregelen OVAM wil nemen, of dat deze er überhaupt zullen komen. Daarnaast wijst ander onderzoek erop dat de opname van PFAS via de huid veel groter is dan eerder gedacht. Dit betekent dat de dagelijkse blootstelling aan PFAS nog ernstiger is dan we aanvankelijk dachten. Dit zou zowel beleidsmakers als gezondheidsautoriteiten tot actie moeten aanzetten, maar het blijft oorverdovend stil.

Een onnodige brug?

Volgens de planning zou de eerste fase van de sanering in maart volgend jaar beginnen. “Maar eerst wil men nog een overbodige brug bouwen over de E34 om de verontreinigde grond af te voeren. Waarom legt men niet simpelweg een verbinding met de parallelweg? Er is immers al een brug met een aansluitende weg die direct naar de ingang van 3M leidt. Dit lijkt eerder een vertragingsmanoeuvre. Ondertussen is er in de woonzone nog geen enkele schop de grond in gegaan om de vervuilde grond daadwerkelijk te verwijderen. De bewoners blijven wachten, terwijl de gezondheidsrisico’s onverminderd voortduren.

en_USEnglish
Scroll to Top