Engage Your Visitors!

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

PFAS-vervuiling: Wallonië beperkt het gebruik van slib van afvalwaterzuiveringsinstallaties als landbouwmeststof

10.10.2024 | Grondrecht

PFAS-vervuiling: Wallonië beperkt het gebruik van slib van afvalwaterzuiveringsinstallaties als landbouwmeststof

De Waalse regering heeft donderdag een reeks maatregelen genomen om de hoeveelheden slib van stedelijke afvalwaterzuiveringsinstallaties die als landbouwmeststof worden gebruikt, te beperken.


In een reactie op de PFAS-verontreiniging beperkt de Waalse regering vanaf januari 2025 het gebruik van slib uit stedelijke waterzuiveringsinstallaties als meststof in de landbouw. Hoewel een audit bij 443 installaties overwegend lage PFAS-niveaus vond, zijn in 64 installaties wel significante PFAS-sporen aangetroffen. Omdat Europese normen voor PFAS in afvalwater en meststoffen ontbreken, kiest de Waalse overheid voor een voorzorgsaanpak met tijdelijke beperkingen.

Kernmaatregelen

De nieuwe regels beperken de hoeveelheid slib die mag worden gebruikt tot 6 ton droge stof per hectare over drie jaar (voorheen 12 ton). Specifieke PFAS-doelwaarden worden ingesteld: maximaal 40 µg/kg droge stof voor zes prioritaire PFAS en 400 µg/kg voor de som van 22 PFAS. Als deze waarden worden overschreden, mogen de betreffende slibpartijen niet meer in de landbouw worden gebruikt en moeten ze worden verbrand na hercontrole. Daarnaast zullen installaties die tweemaal de PFAS-grenswaarden overschrijden maandelijks moeten rapporteren en zich houden aan zes opeenvolgende, goedgekeurde testresultaten voordat ze opnieuw meststof mogen leveren.

Versterkt toezicht en lange-termijnaanpak

De SPGE voert een tweede audit uit van zowel het behandelde water als het slib, en zal specifiek 42 installaties gedurende zes maanden nauwgezet monitoren. Deze voorzorgsmaatregelen zijn volgens minister Yves Coppieters essentieel om de impact van PFAS in het milieu te beperken. Daarnaast wordt samengewerkt met het Office International de l’Eau om de PFAS-normen wetenschappelijk te onderbouwen.

Met deze maatregelen anticipeert Wallonië op strengere toekomstige Europese richtlijnen en wetenschappelijke inzichten over PFAS-beheer, waarmee de regio zich proactief inzet om zowel het milieu als de volksgezondheid te beschermen tegen deze “eeuwige” chemische stoffen.

https://www.rtbf.be/article/sous-estimation-des-resultats-des-analyses-pfas-le-ministre-wallon-de-la-sante-explique-les-consequences-pour-les-citoyens-concernes-11438944

nl_BENederlands (België)
Scroll naar boven