05.02.2025 | Grondrecht
Kosten voor impact van PFAS-vervuiling lopen op
Boeren en tuinders eisen schadevergoeding van chemiebedrijf 3M
In de regio Zwijndrecht hebben 39 landbouw- en tuinbouwbedrijven een schadevergoeding aangevraagd bij chemiebedrijf 3M. Deze bedrijven claimen verliezen te hebben geleden door de zogenaamde no regret-maatregelen die zijn ingevoerd naar aanleiding van de PFAS-verontreiniging in de omgeving. De gevolgen hiervan blijven ook in 2024 voelbaar.
Eerdere compensaties: 1,5 miljoen euro uitgekeerd aan getroffen bedrijven
Dit is niet de eerste keer dat 3M bedrijven compenseert voor de gevolgen van de PFAS-crisis. Ongeveer een jaar geleden keerde het bedrijf 1,5 miljoen euro uit aan 40 landbouwers en tuinders met gronden op de linkeroever van de Schelde. Deze percelen liggen binnen een straal van vijf kilometer van de chemiefabriek.
Hoe verloopt het beoordelingsproces van de schadeclaims?
De komende weken zal een stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van landbouworganisaties en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, de aanvragen beoordelen. Na deze evaluatie krijgen de betrokken landbouwers een individueel voorstel voor compensatie.
💬 “We streven ernaar om alle goedgekeurde aanvragen uiterlijk tegen eind mei 2025 uit te betalen,“ aldus een woordvoerder van 3M.
Wat zijn de no regret-maatregelen en hun impact?
De zogenaamde no regret-maatregelen zijn voorzorgsmaatregelen die werden ingevoerd om de risico’s van PFAS-besmetting te beperken. Deze maatregelen hebben niet alleen invloed op bedrijven, maar ook op de lokale bevolking. Zo werd inwoners in de omgeving van Zwijndrecht geadviseerd om geen zelfgekweekte groenten uit eigen tuin te consumeren.
Voor de landbouw- en tuinbouwsector hebben deze maatregelen geleid tot omzetverlies, extra productiekosten en imagoschade. De tegemoetkomingsregeling van 3M omvat verschillende vergoedingen, waaronder forfaits voor verloren arbeidstijd en schade aan de bedrijfsvoering.
Compensatie betekent geen juridische vrijwaring voor 3M
Belangrijk om te benadrukken is dat het ontvangen van een compensatie geen schikking inhoudt. Land- en tuinbouwbedrijven behouden het recht om in de toekomst juridische stappen te ondernemen tegen 3M. Dit betekent dat bedrijven die nu een tegemoetkoming krijgen, later alsnog een rechtszaak kunnen aanspannen.
Bodemsaneringsplan van 3M blijft onderwerp van discussie
In januari 2025 werd het nieuwste bodemsaneringsplan van 3M door de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM als “conform” beoordeeld. Toch blijft er kritiek bestaan vanuit burgercollectief Grondrecht, dat stelt dat er belangrijke informatie ontbreekt over de gratis bodem- en grondwatermetingen.