31.07.2024 | Grondrecht
3M soil remediation project for zone 1b and 2 rejected by OVAM
Grondrecht and Climaxi, together with local residents, have filed objections to the proposed remediation approach of 3M in the most heavily polluted areas of Zwijndrecht. The OVAM and the Department of Care have acknowledged some of these objections and last Friday rejected the soil remediation project (BSP) of 3M
Het BSP van 3M moet een gedetailleerd plan bevatten over hoe het bedrijf de vervuilde tuinen in de meest aangetaste zones zal aanpakken. In 2022 werd al een eerste BSP goedgekeurd voor de directe omgeving van de 3M-fabriek. Het huidige BSP betreft echter de bredere omgeving rondom de fabriek.
Volgens de OVAM en het Departement Zorg schiet het rapport van 3M tekort in het volledig identificeren en evalueren van alle potentiële risico’s voor mens en milieu. Zo wil 3M bijvoorbeeld alleen moestuinen en kippenrennen afgraven, terwijl op speelplaatsen volledige afgravingen plaatsvinden. Het Departement Zorg wijst erop dat deze benadering niet consequent is, omdat kinderen zowel in tuinen als op speelplaatsen aanwezig zijn.
Daarnaast worden de voorgestelde methoden als onvoldoende beschouwd voor een betrouwbare en continue monitoring van PFAS-concentraties in de bodem en het grondwater. Het rapport mist cruciale gegevens over de verspreiding van verontreiniging en de impact van saneringsmaatregelen, waardoor een volledig overzicht van de situatie ontbreekt. OVAM bekritiseert ook de vaagheid van de saneringsstrategie, en er bestaat onzekerheid over de effectiviteit, duur en kosten van de voorgestelde maatregelen.
Toon Penen van Grondrecht vzw benadrukt de noodzaak van diepgaander onderzoek door 3M: “De huidige voorstellen van 3M zijn ontoereikend en vormen een bedreiging voor de gezondheid en het leefmilieu van onze getroffen gemeenschap. We hebben meer gedetailleerde en betrouwbare analyses nodig die alle risico’s in kaart brengen. Het is van cruciaal belang dat 3M een transparanter en vollediger plan ontwikkelt dat de werkelijke omvang van de PFAS-verontreiniging aanpakt.”
Katrin Van den Troost van vzw Climaxi voegde daaraan toe: “We kunnen ons geen halfslachtige maatregelen veroorloven. Wij vinden dat de getroffen 3000 gezinnen meer inspraak moeten hebben in hoe hun tuinen gesaneerd worden. Tot nu toe hebben we alleen wat communicatie van 3M gehad en enkele informatiebijeenkomsten. Dit is veel te weinig om iedereen erbij te betrekken. De gemeente Zwijndrecht speelt een belangrijke rol om het draagvlak voor de sanering te behouden.”
Grondrecht en Climaxi zijn tevreden dat de OVAM en het Departement Zorg hun taak serieus nemen en het bodemsaneringsproject kritisch beoordelen met oog voor de getroffen gezinnen. De bal ligt nu bij 3M om op een transparante manier de bevindingen van de overheidsinstanties om te zetten in concrete plannen. Ze hebben hiervoor tijd tot 15 oktober. Daarnaast roepen de organisaties de gemeente op om duidelijker te communiceren met de buurtbewoners.n en andere stoffen die afbreken tot TFA. Grondrecht roept op tot een verbod op deze chemicaliën om ons water en onze gezondheid te beschermen.