PFAS-getroffen gemeenschappen eisen gehoord te worden door Ursula von der Leyen

30.01.2025 | Grondrecht

PFAS-getroffen gemeenschappen eisen gehoord te worden door Ursula von der Leyen

Gemeenschappen uit Frankrijk, Duitsland, Italië, België en Nederland, die getroffen zijn door PFAS-vervuiling, vragen met dringende spoed een ontmoeting aan met voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

“PFAS-vervuiling heeft verwoestende gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. We willen onze getuigenissen rechtstreeks aan de voorzitter van de Europese Commissie presenteren en oproepen tot onmiddellijke actie op het gebied van chemische regelgeving,” stellen de getroffen gemeenschappen.

PFAS: Het ‘gif van de eeuw’

PFAS, ook wel bekend als “forever chemicals,” worden gelinkt aan kanker, onvruchtbaarheid, schildklieraandoeningen, obesitas, aantasting van het immuunsysteem en vele andere gezondheidsproblemen. Wetenschappers, regelgevers en maatschappelijke organisaties noemen PFAS “het gif van de eeuw”—een milieuramp zonder precedent.

Uit recent onderzoek van het Forever Lobbying Project blijkt hoe de PFAS-industrie al decennialang met succes heeft gelobbyd om noodzakelijke regelgeving te vertragen en te verzwakken, met ernstige gevolgen voor de gezondheid van alle Europeanen. Daarom komen getroffen gemeenschappen uit heel Europa in actie.

Tijdens de actieweek voeren zij protestacties om de Europese beleidsmakers wakker te schudden:

Getroffen burgers eisen gerechtigheid

Joop Keesmaat uit Sliedrecht (Nederland), Stop PFAS Stop Chemours, verklaart:
“De chemische industrie beweert dat een menselijke toekomst onmogelijk is zonder PFAS. Maar met PFAS is er helemaal geen menselijke toekomst, want PFAS veroorzaakt kanker, en kanker betekent de dood!”

Toon Penen uit Zwijndrecht (België), Grondrecht vzw, voegt toe:
“Ik heb met eigen ogen gezien hoe PFAS-vervuiling onze gezondheid, ons milieu en onze toekomst heeft aangetast. Samen met Grondrecht vzw eisen we echte actie: sanering, transparantie en verantwoordelijkheid. Dit is geen lokaal probleem—dit is een nationale en Europese crisis. We hebben strengere regelgeving en onmiddellijke maatregelen nodig om gemeenschappen zoals de onze in heel Europa te beschermen.”

Cristina Cola uit Trissino (Vicenza, Italië), Mammenopfas, zegt:
“Ik had nooit kunnen denken dat mijn kinderen kankerverwekkende stoffen in hun bloed zouden hebben, gewoon door het drinken van water of het eten van voedsel uit onze streek. Het is onaanvaardbaar dat de winst van enkelen zulke rampzalige gevolgen heeft gehad voor de gezondheid van minstens 350.000 mensen en onze leefomgeving voorgoed heeft verwoest.”

Een oproep die niet langer genegeerd kan worden

Dit is niet de eerste keer dat slachtoffers van PFAS-vervuiling een gesprek met de Europese Commissie hebben aangevraagd. In oktober 2023 bleef een eerdere verzoek om een ontmoeting met Ursula von der Leyen onbeantwoord.

Vastbesloten om hun stem te laten horen, hebben de getroffen gemeenschappen gisteravond een krachtige boodschap geprojecteerd op de gevel van het Berlaymont-gebouw:


nl_BENederlands (België)
Scroll naar boven