07.10.2022 | Grondrecht

Oosterweel kan nooit prioriteit krijgen boven sanering

De PFAS-coalitie [1] reageert gelaten op de nieuwe optimistische berichten over Oosterweel en PFAS-vervuiling [2]. “Dit zat eraan te komen, en ligt in lijn met de voorgeschiedenis in dit dossier. Oosterweel moet en zal voorrang krijgen en alle middelen zijn daarvoor goed. De opkuis van PFAS-vervuiling op de werf? Zorgen voor later!”


“VITO stelt dat de PFOS vervuiling na ettelijke decennia grotendeels weggespoeld zal zijn uit de feitelijke stortplaatsen op de Oosterweelterreinen”, zegt Thomas Goorden, milieuactivist. “Maar waar is dit toxische, persistente en bioaccumulatieve goedje dan naartoe gegaan? Palingbeek, de Schelde, overal eigenlijk. Straffer nog, het rapport geeft (eindelijk) ook toe dat de gemiddelde PFAS vervuiling in Vlaanderen nu al overal te hoog is. Deze aanpak zou vervuiling blijven verspreiden en die situatie alleen verergeren.”

Een merkwaardige vaststelling in het rapport is ook dat VITO alweer een achterhaalde drinkwaternorm gebruikt om het grondwater op de werf te beoordelen, deze keer zelfs eentje zonder toxicologische basis. Als er met hedendaagse wetenschappelijke kennis zou worden gewerkt, ligt die lat minstens twintig keer lager. Een nog veel groter probleem is dat VITO de Europese norm voor oppervlaktewater die in 2028 moet gehaald worden zelfs totaal negeert. Dat doet vermoeden dat die wettelijke verplichting op deze manier gewoon nooit gehaald zal worden.

Jean-Luc Wietor van het European Environmental Bureau vergeleek bovendien de huidige aanpak met het buitenland: “Moest de Oosterweel-werf in Duitsland liggen, dan zou de limiet voor PFOS in een berm zo’n 15 keer lager zijn dan bij hier. Is PFOS in Vlaanderen minder giftig dan in het buitenland? ” 

Oosterweel boven sanering

“We stellen opnieuw vast dat de Vlaamse regering weigert om zelfs nog maar aan de sanering van één van de meest vervuilde gebieden van Vlaanderen te beginnen”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “Waar omwonenden wél hun tuin moeten laten afgraven, zou Lantis alle vervuilde grond gewoon opzij mogen leggen. Er is nog niet eens een begin van bodemsaneringplan voor de werf. Begrijpen wie begrijpen kan.”

Gevaarlijke haast en spoed

“Hoe is het mogelijk dat de overheid na anderhalf jaar nog steeds met een nota komt aanzetten die vol voorwaardelijkheden en onzekerheden staat? De nota besluit dat Lantis verplicht is om eerst nog een grondige analyse te maken alvorens de huidige conclusies kunnen bevestigd worden. Wel, laat ons eerst werk maken van noodzakelijk verder onderzoek vooraleer grote conclusies te trekken over de voortgang van de werf,” observeert Toon Penen van Grondrecht.

Noten: 

[1] De PFAS-coalitie bestaat uit vzw Grondrecht (burgercollectief met getroffen omwonenden uit Zwijndrecht, Beveren en Antwerpen Linkeroever), milieuactivist en PFAS-klokkenluider Thomas Goorden, en milieuorganisatie Greenpeace België.

[2] De Tijd berichtte vanochtend over een VITO-nota die zou bevestigen dat ‘de Oosterweelwerken niet zorgen voor verdere verspreiding PFAS-verontreiniging’

https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/nieuwsberichten/vito-studie-bevestigt-oosterweelwerken-zorgen-niet-voor-verdere-verspreiding-pfas-verontreiniging

wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten
schrijf je in op onze nieuwsbrief
wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten
schrijf je in op onze nieuwsbrief