06.07.2022 | Persbericht 3M-Deal:

3M-deal: veelbelovend, maar hiermee is de kous niet af

Antwerpen, 06.07.2022

De saneringsovereenkomst die minister van Omgeving Zuhal Demir aangekondigd heeft, is een stap vooruit om vervuiler 3M te doen betalen, zo stellen burgercollectief Grondrecht, milieuactivist Thomas Goorden, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace. Maar daarmee is de kous nog niet af.


“Als omwonenden zijn we tevreden met deze eerste aanzet om vervuiler 3M zijn verantwoordelijkheid te laten opnemen door te betalen voor de opkuis”, stelt Eva Frooninckx  van Grondrecht. “Ruim een half miljard euro, waarvan 350 miljoen voor de sanering van tuinen en de Oosterweel-werf lijkt misschien al een stevig bedrag, maar we hebben ook te maken met de grootste PFAS-vervuiling in Europa in onder andere woon- en natuurgebied. Het opgestelde Beschrijvend Bodem Onderzoek van 3M is ondermaats, want het  brengt niet eens de gehele vervuilingspluim in kaart. Ook is er geen zekerheid met welke veilige bodemnormen zal worden gewerkt, het is dus onmogelijk om nu al een vaste prijs te kleven op de te maken kosten.“

“Dit is een belangrijke stap vooruit om de vervuiler in het PFOS-schandaal te doen betalen, maar hiermee is de kous niet af. Positief is wel dat het er op lijkt dat de deal 3M niet ontslaat van alle andere kosten en aansprakelijkheid waar nu nog geen volledig zicht op is: de ruimere sanering, incl de Oosterweel-werf, de aansprakelijkheid voor gezondheidskosten en andere geleden schade bij omwonenden, boeren, enz. Dat is alvast belangrijk”, stelt Joeri Thijs van Greenpeace.

“Deze saneringsovereenkomst is belangrijk. Maar op het einde van de rit zal het bedrijf 3M z’n productiesystemen moeten herdenken en alle PFAS moeten uitfaseren. We hopen dat dit binnenkort hard gemaakt wordt, om een soortgelijk schandaal in de toekomst te vermijden“, besluit Tycho Van Hauwaert van Bond Beter Leefmilieu.


Een juridische strijd kost handenvol geld,
je kan ons hierbij steunen via een bijdrage aan het PFOndS.

steun ons in onze juridische strijd

PROJECTPart of: PFOndS Fiscal Host: All For Climate

Categorieën: actueel

wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten
schrijf je in op onze nieuwsbrief
wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten
schrijf je in op onze nieuwsbrief