09.05.2022 | Persbericht Grondrecht bloedonderzoek:

PFAS BLOEDONDERZOEK GRONDRECHT TOONT AAN: PFAS VERVUILING STOPT NIET AAN DE SCHELDE

Antwerpen, 09.05.2022


Grondrecht, het burgercollectief gestart als reactie op de PFOS-problematiek in Antwerpen en Zwijndrecht, heeft van 30 personen PFAS in het bloed laten onderzoeken. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam onder leiding van prof. Jacob de Boer.

13 van de 25 deelnemers (52%) uit Groot Antwerpen hebben waarden boven de EFSA2020 norm.

25 van de 30 deelnemers wonen in Groot Antwerpen (postcodes 2050, 2070, 2140, 2060, 2000, 2018, 2600, 2650 en 2170), 2 deelnemers wonen in Boom, 1 in Gent, 1 in Mechelen en 1 in Moerbeke-Waas. De personen uit Gent en Moerbeke-Waas hebben beide hun jeugd doorgebracht in Zwijndrecht en Melsele.

  • De deelnemers komen dit keer uit Zwijndrecht (2) maar ook uit Antwerpen (8), Linkeroever (4), Antwerpen-Noord (4), Borgerhout (4), Edegem (1), Merksem (1), en Berchem (1), Boom (2) en Mechelen (1). Twee extra stalen zijn van twee mensen die hun jeugd doorbrachten in Zwijndrecht en Melsele, zij wonen nu buiten de perimeter van 5 km.
  • HBM-I en -II: 19/30 (63%) stalen overschrijden de HBM-I waarde, 1 persoon overschrijdt zelfs de HBM-II norm.
  • Bij twee mensen die op zo’n acht kilometer van 3M wonen wordt er 11 en 13 µg/L vastgesteld. Ook bij negen anderen die tussen vier en acht kilometer ver wonen zijn de gehaltes te hoog. Vijf ervan liggen tussen 10 en 17 µg/L.
  • De persoon die in Zwijndrecht opgroeide heeft 13,9 µg/L PFAS in het bloed, bij de vrouw die in Melsele haar jeugd doorbracht is het 37,9 µg/L of 5,5 keer de EFSA-norm.
  • 2 voormalige bewoners uit Zwijndrecht en Melsele overschrijden ruimschoots de norm, respectievelijk waarden van 13,09 µg/L en 37,90 µg/L.
  • 2 bewoners uit Boom, die naast de Rupel wonen,  overschrijden ruimschoots de norm, respectievelijk waarden van 27,60  µg/L en 36,10 µg/L.
  • 13 van de 25 deelnemers (52%) uit Groot Antwerpen hebben waarden boven de EFSA2020 norm.
  • 14 van de 25 deelnemers (56%) uit Groot Antwerpen hebben waarden boven de HBM-I waarden.
  • Een moeder met haar zevenjarig kind zitten beide boven de EFSA2020 norm, verontrustend is dat haar dochter hogere/slechtere waarden heeft dan haar moeder.
  • Opvallend is dat deze groep minder eieren en groenten uit eigen tuin consumeren maar hun waarden liggen toch nog steeds te hoog, boven de EFSA2020 drempelwaarde en de HBM-I norm. Contaminatie gebeurt dus niet enkel via consumptie uit eigen tuin. luchtemissie en neerslag kunnen hier de oorzaak van zijn.

“Deze resultaten bevestigen wat wij al even vermoeden: dat PFAS-intoxicatie niet stopt aan de Schelde”, stelt Eva Frooninckx, woordvoerder van Grondrecht. “Bijgevolg dient de overheid ook op rechteroever maatregelen  te nemen om de impact van PFAS-vergiftiging te monitoren en in te perken.” 

Grondrecht eist daarom onder meer dat:

  • Mensen in Groot Antwerpen moeten kunnen getest worden.
  • Voormalige bewoners van Regio Zwijndrecht en bewoners uit andere PFAS hotspots moeten kunnen getest worden. “Dit onderzoek toont aan dat ook mensen op Rechteroever enorm worden blootgesteld aan PFAS.”, zegt Frooninckx van burgercollectief Grondrecht.
  • Het huidige Grootschalige Bloedonderzoek (perimeter 5km rond 3M) georganiseerd door de Vlaamse Overheid moet worden aangevuld met een epidemiologisch onderzoek, zodat onderzoek kan worden gedaan naar causale verbanden tussen vervuiling en gezondheidseffecten. Zo’n verbanden kunnen alleen worden vastgesteld indien voldoende mensen deelnemen. “Wij krijgen opvallend veel meldingen van mensen met schildklierproblemen of die een verhoogde cholesterol hebben.”, stelt Eva Frooninckx, “Laten we nu eindelijk werk maken van een onderbouwd gezondheidsonderzoek en dit kan alleen maar als de overheid ambitieus campagne voert rond het grootschalig bloedonderzoek en er mee voor ijvert dat zoveel mogelijk mensen zich laten testen”, gaat Frooninckx verder. “Dat maakt het trouwens ook veel gemakkelijker om 3M te laten opdraaien voor medische kosten die voortkomen uit PFAS-vergiftiging”.
  • Niet alleen de tuinen van Zwijndrecht, maar ook die van de ruimere omgeving moeten worden gemeten op PFAS. “Het kan niet de bedoeling zijn dat burgers zelf duizenden euro’s moeten betalen voor een bodemonderzoek van eigen tuin om te weten of het nog veilig is om hun kinderen in te laten spelen.” stelt Frooninckx “Dit moet de overheid faciliteren en de kosten verhalen op 3M”.
  • 3M dient transparant te communiceren over de PFAS-vervuiling die in het verleden heeft plaatsgevonden via de grond, het water én de lucht, en over de uitstoot of lozing van PFAS die nog steeds plaatsvindt.

Een juridische strijd kost handenvol geld,
je kan ons hierbij steunen via een bijdrage aan het PFOndS.

steun ons in onze juridische strijd

PROJECTPart of: PFOndS Fiscal Host: All For Climate

wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten
schrijf je in op onze nieuwsbrief
wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten
schrijf je in op onze nieuwsbrief