26.10.2021 | Persbericht RESULTATEN BEVOLKINGSONDERZOEK PFAS:
perscontact 

Mieke Windey – Grondrecht

PERSBERICHT

Antwerpen, 26.10.2021


Grondrecht, een burgercollectief gestart als reactie op de PFOS-problematiek in Antwerpen, reageert op de analyse van het bevolkingsonderzoek waarbij bloedstalen van 800 buren van 3M werden getest op PFAS-waarden.

“Na de resultaten van ons bloedonderzoek van begin augustus, blijkt ook uit dit bevolkingsonderzoek dat de situatie in Antwerpen zeer ernstig is”, stelt Mieke Windey, woordvoerder van Grondrecht. Bij 9 op de 10 deelnemers werden dermate hoge waarden gevonden dat er gezondheidseffecten te verwachten zijn. “Dat nieuws slaat hier in als een bom.”, stelt Windey. “Van overal bereikt ons de vraag of mensen zich ook kunnen laten testen. Op dit moment kunnen zij nergens terecht.”

“Het lijkt ons nochtans logisch dat de Vlaamse overheid alle inwoners van Zwijndrecht en Antwerpen Linkeroever de kans geeft om ook hun bloed op PFAS te laten testen. Tienduizenden vielen immers uit de boot bij dit onderzoek, waaronder kinderen. We richtten die vraag al aan Minister Beke, maar die lijkt voorlopig niet voldoende gealarmeerd.”, zegt Mieke Windey.

“Dat vinden we uiterst opvallend.”, zegt Windey. “Niet alleen omdat de resultaten in Zwijndrecht erg verontrustend zijn, maar ook omdat er een stad van een half miljoen mensen op een steenworp van de fabriek van 3M ligt. Honderdduizenden Antwerpenaren lopen risico, bij uitstek de inwoners van Antwerpen Linkeroever. Ook de Antwerpenaar heeft het recht om te weten in hoeverre hij aan PFOS werd blootgesteld.”

“Er is bovendien nog een belangrijke reden om iedereen de kans te geven, of zelfs aan te moedigen, om getest te worden. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat sociaal kwetsbare bevolkingsgroepen quasi niet deelnamen. Een meer algemene testcampagne kan ook de risico’s voor die groepen in kaart brengen”, zegt Mieke Windey.

“De bottom line is dus dat iedereen de kans moet krijgen om getest te worden”, zegt Mieke Windey, woordvoerder van Grondrecht. “Daarnaast moet de Vlaamse overheid werk maken van een volwaardige studie die de epidemiologische en intergenerationele impact van  de vervuiling in kaart brengt. Dat gebeurt momenteel nog niet.”

“De deur staat altijd open voor een inhoudelijk gesprek met de nodige dossier-experten en transparantie,” sluit Mieke Windey van Grondrecht af.


Grondrecht ijvert ervoor dat iedereen getest kan worden en dat de overheid dit faciliteert.

Wil je dat Grondrecht ijvert in jouw naam, en je op de hoogte houdt van testmogelijkheden?

Een juridische strijd kost handenvol geld,
je kan ons hierbij steunen via een bijdrage aan het PFOndS.

steun ons in onze juridische strijd

PROJECTPart of: PFOndS Fiscal Host: All For Climate

Categorieën: actueel

wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten
schrijf je in op onze nieuwsbrief
wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten
schrijf je in op onze nieuwsbrief